Södra Vings kyrka

Foto Glenn Murberg 20150228
Kyrkan är byggd av sten och de äldsta delarna uppfördes på 1130-talet, det vill säga långhuset från triumfbågaen till läktaren. Dopfunten är ifrån mitten av 100-talet men tyvärr så finns inte den kvar i kyrkan utan ingår numera i Statens historiska museums samlingar i Stockholm. Däremot finns kyrkans gamla altare med vackert huggna sandstenskvadrer ännu kvar. Att Södra Vings kyrka rymmer så många äldre klenoder beror i hög grad på stormansätter som under medeltiden bodde på gårdarna Fagranäs och Vädersholm. Vädersholm var stamgods för den Stureätt som bar tre sjöblad i sin vapensköld. Den klocka som ännu kallar till gudstjänst skänktes år 1293 av riddaren och riksmarsken Tune Anundsson som var farfars farfar till Sten Sture den äldre. Tune Anundsson hade vid denna tid patronatsrätten över kyrkan, vilket innebar att han hade rätt att tillsätta kyrkoherde i pastoratet. Den präst han kallade hit hette Asmundus enligt klockans ursprungliga inskription, för övrigt den förste präst i Södra Ving som man känner till.

Titta på denna vackra utsmyckning som finns på långsidan av kyrkan, portalen är i romansk stil är av sandsten. I bildfältet ser man Kristus med en bok i ena handen och ett kors i det andra, som han stöter i ulvens svalg. Det här skall symbolisera kristendomens kamp över hedendomen.
Kyrkans andra klocka, lillklockan är sannolikt ifrån 1400-talet och har en inskription i munkstil. Kyrkans kor utvidgades redan på 1200-talet och ombyggdes till ett storslaget välvt rum i gotisk stil. Korets valvstrålar bär nertill skulpturer i form av människoansikten, som anses vara av hög ålder I triumfbågen hängde tidigare ett krucifix, delar av detta krucifix finns numera på Borås museum som deposition. Södra Vings kyrka har genom åren genomgått flertal restaureringar, 1943-44 gjordes en större renovering och då tog man fram de förnämliga kalkmålningarna från senare delen av 1400-talet. Bruket att pryda kyrkorummet med målningar blev allt mera vanligt mot medeltidens slut.
Den 3 november år 1850 bröt tjuvar sig in i kyrkan och stal det värdefulla silvret ur den gamla kyrkkistan. Av det stulna märks en förgylld silverkalk, ett vapen med årtalet 1639, en oblatask med årtalet 1795 samt en förgylld brudkrona. Det stulna kyrksilvret har aldrig återfunnits men Patron Sven Thorell på Hökerum och hans mak skänkte följande år en kalk av silver. Södra Vings kyrka är en av Västergötlands märkligaste helgedomar. Valvens resning, den konstnärliga utsmyckningen allt gör kyrkan till en verklig klenod.

PDF-fil