Bågbron i Rydboholm

Bron är i dag ett minne blott som revs 2014 och då hade den stått i 80 år. Den byggdes år 1934 och den har varit som ett monument i Rydboholm. Det var synd att man inte kunde bevara bron och byggt den nya bron bredvid den gamla. Man saknar den när man åker igenom Rydboholm, det var något speciellt med den.

En bild från när bron byggdes år 1934 och det är ett fantastiskt bygge på denna tid tycker jag. Bron var en 2-leds bågbro i ett spann med dragband, vertikala hängstag av rundstål och underliggande farbana. Bron är utförd av AB Armerad Betong, Malmö och var den enda landsvägsbron i Älvsborgs län. Så det är verkligen synd att man inte kunde bevara den.

Efter bron mot Viskafors kommer det en smal kurvig väg mellan berg och Viskan som nu idag är lite bredare och även byggt en cykelbana, stockaströmmen som den biten kallas. Man flottade timmer här därav namnet ner till sågverket som låg vid Viskan där nu Hallbergs lampskärmar ligger i dag.

Här står man och poserar på brobygget och notera att små barn även står vid och på bron. 14 månader tog det att både riva och bygga den nya bron men hur långt tog den gamla bron att byggas?? Det tog med all säkerhet mycket längre tid än 14 månader. En gång i tiden så var detta riksväg 41 mellan Borås och Varberg men år 1986 invigdes den nya riksvägen och den gamla vägen heter nu väg 1610.

Här arbetas det för fullt med den nya bron och då fanns det ingen större säkerhetsregler som vi har i dag, här klättrade man på bygget utan säkerhetslinor. Jag tycker att det är ett fantastiskt bygge och jag är väldigt svag för gamla broar, speciellt gamla stenbroar som vi har ganska mycket av i Sjuhärad. Du som läser min blogg och vet mera om den gamla bågbron i Rydboholm får gärna skicka ett mail till mig på: gamlaboras@murberg.se.

Här börjar bron bli färdig och på kullen upp till vänster ser vi byggnaden där valvgravyrer fanns, vet inte om det företaget finns kvar i dag. Jag efterlyser även historier om gamla Rydboholm och även bilder på fabriksbyggnaderna och boningshuset, ja det mesta är jag intresserad av. Hela Rydboholm är jag väldigt fascinerad av och det finns så mycket gammal kvar i detta gamla brukssamhälle. Jag håller på att samla in material till att göra en sida om Rydboholm/Viskafors på min hemsida och behöver din hjälp med bilder.

PDF-fil