Österlånggatan - Yxhammarsgatan

I korsningen Österlånggatan – Yxhammarsgatan runt år 1906 så man håller på att riva de gamla husen för att lämna plats för det nya Stadshotellet. I bakgrunden ser vi det vackra von Ahnska huset uppfört år 1905-1906 och det står lika vackert där i dag. Stadshotellet uppfördes år 1907 och ansvaring byggare var Oscar Ohlson och arkitekterna var Ivar Tengbom och Ernst Torulf. Byggnaden bestod av 5 våningar och suterrängvåning och vindsvåning och byggnaden disponerades i huvudsak av Stadshotellet.

av en våldsam brand år 1978 och ersattes senare av en ny byggnad. Stadhotellet bestod av 1 stor festlokal, 1 liten och 1 stor matsal, 28 gästrum, 3 klubbrum, 1 matsal, 2 salonger, 1 damsalong och 2 badrum. En byggnad som jag aldrig han att besöka då jag endast var 14 år gammal, hade ju inte ens ”åldern” inne.
Von Ahnska huset som ligger i bakgrunden uppfördes 1906-1907 och även detta är ansvarig byggmästare Oscar Ohlson. Är uppförd i 4 våningar och entresollvåning och det fanns 8 affärslokaler med lagerrum och kontor och det fanns även en biljardsalong. Det fanns 16 lägenheter i byggnaden och i dag finns det 29 lägenheter. Då kan man förstå hur stora lägenheterna var på denna tid eftersom man nästan har fördubblat antalet lägenheter. Det hade varit intressesant att få komma i en lägenhet i huset där tiden har stått stilla och få fotodokumentera. Det är tur att det finns ett antal gamla hus kvar i Borås. Det sägs även att von Ahnska huset var den första byggnaden som hade toalett inne i lägenheten och det var nog en otrolig skillnad att slippa gå ut på utedasset. Måtte detta huset få sta i många, många år till, byggnaden är 113 år gammal och byggd med mycket fina utsmyckningar och smidesbalkonger och det är sådant som inte bygger i dag utan mest trista fyrkantiga lådor.

PDF-fil