Korsningen Norrby Tvärgata - Norrby Långgata

En bild från korsningen Norrby Tvärgata 10 – Norrby Långgata 22 uppförd år 1900 av brädfodrat timmer av reseombud J.P. Redlund och ansvarig byggmästare var G. W. Broberg och C. L Björkqvist och arkitekt var Lars Bellman. Byggnaden var uppförd i två våningar med inredd vindsvåning, ägare till fastigheten var Bröderna Redlund och låg i kvarteret Verkmästaren. Det är typiskt sådana här trähus de är alltid utsmyckade med snickarglädje och vackert byggda. I dag är det bara en tom tomt som fungerar som en parkeringsplats. På Norrby Långgata fans G. L Gustafssons fiskaffär samt ambulerade och firman grundades av Gustav Linus Gustafsson år 1907. På Norrby Tvärgata fanns Waldemar Johansons skrädderi, Norrby Speceriaffär och charkuteriaffär J. O Olsson, filial till P. J Petterssons eftr. Österlånggatan 15 och Bröderna Redlund, import, export och argenturer.

Här till höger ser vi byggnaden lite men att jag tog med denna bild är för att det är så vackert med dessa två byggnader som en portal till Norrby. Ståtliga hus med dessa hörntorn, i dag ser det så tråkigt ut med de bananhus som finns där i dag. Byggnaden till höger ligger i kvarteret Smeden och var uppförd år 1900 och reveterat år 1942. Uppförd i tre våningar med inredd vind och ägare var byggnadsmästare Nils Hultin. På Norrby Långgata 21 fanns Hilda Jungners Eftr., Mjölk och matvaruaffär och firman grundades av Hilda Jungner år 1901. A. Norinders Tobaksaffär som grundades av Albert Ernår år 1907. På Norrby Tvärgata 12 fanns Norrby potatislager och Norrby Stuv- & Klädesaffär.
Byggnaden till vänster ligger i kvarteret Spinnaren och uppförd i trä med bottenvåning av sten. Troligen är också denna byggnad uppförd runt år 1900 i tre våningar. Ägare var Konsumtionsföreningen Borås. På Norrby Långgata 19 fanns Konsumtionsaffären Borås u. p. a. Speceriaffär- och charkuteriaffär. På Norrby Tvärgata hade C. W Svenssons Bageriaffär och firman grundades år 1892. Tyvärr är alla dessa vackra hus borta i dag och det går en stor genomfartsled genom hela Norrby och det finns några gamla hus kvar på Norrby men de är lätträknade.

PDF-fil