Nedre Viskadalsgatan med utsikt mot Billdalsgatan

Viskadalsgatan 12 som ligger i kvarteret Guldsmeden på Norrby. På den gamla tiden kallades byggnaden till höger för dåtidens hissnande höghus och de beror på om man stod på Viskadalsgatan eller nedanför gatan. Viskadalsgatan uppfördes av trä i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet, i två våningar, källare och vindsvåning. Byggnaden innehöll hela 14 lägenheter men då denna tid inte var lägenheterna så stora som de är i dag. På gården fanns ett gårdshus som man hade kanske som ett förråd och även utedass. Ägare till detta hus var Albin och Knut Carlsson, Ekegård i Ulricehamn och vicevärd var Bo Johansson.

Här är en annan bild av byggnaden och här ser man själva höjden på huset, det var rejäla hus som man byggde på denna tid.
Byggnaden på vänster sida på Viskadalsgatan 12, ligger också i kvarteret Guldsmeden på Billdalsgatan nummer 13 och är uppfört år 1905 i trä, reveterat av August Karlsson. Uppfört i två våningar och vindsvåning med 4 lägenheter och källare. Ägare var fastighetsägare Nils Oscarsson, Tegnergatan 17 född 1894 och gift med Rut Astrid Ingeborg Alexandersson född 1910 och vicevärd var Aron Pettersson. Som jag har tidigare skrivit att jag tycker att Norrby verkar vara en härlig miljö med alla dessa gamla byggnader i olika stilar. Själv fick jag inte uppleva dessa hus själv eftersom jag inte var så gammal när man bestämde sig för att riva dessa byggnader. Jag efterlyser bilder på gamla Norrby på byggnaderna och likaså om du har rivningsbilder när den stora rivningsvågen gick över Norrby får du gärna skicka ett mail till mig på, gamla boras@murberg.se och de kan vara vanliga pappersbilder, diabilder, negativ eller glasplåtar. Jag skulle vara jätte tacksam om jag fick låna dessa bilder och skanna av för att sedan publicera dessa på min hemsida.

PDF-fil