Kungsgatan Kv. Bifrost

En gammal bild från 1930 och visar Kungsgatan och Järnvägsgatan till vänster. Kvarter Bifrost rakt fram där den gamla byggnaden står och den byggnaden stod kvar där länge. Sitter och studerar de gamla kartor från år 1987 och då finns inte byggnaden med på kartan men däremot på kartan år 1910 finns den med på kartan, så någon gång mellan 1887 och 1910 kom byggnaden till. Har tyvärr inte hittat så mycket information om byggnaden så vet du något om denna byggnad så får du gärna maila mig på: gamlaboras@murberg.se.

Här ser vi byggnaden i en annan vinkel och gatan som går rakt fram är järnvägsgatan som sedan går ihop med Döbelnsgatan. Till vänster ligger kvarter Vargen och här ser det lummig och skönt ut med dessa träd. Järnvägsgatan går från Sturegatan ner till Österlånggatan och åt 1887 fick den sitt nuvarande namn. Gatan hette tidigare Norra Staketsgatan men kallades under stora delar av 1800-talet för ”Gröne vallen”. I början av 180-talet var ”Gröne vallen” i stadens utkant och där fanns lummiga trädgårdar och så kallade ”allmänningar”, som till exempel grönsaksodlingar och odlingslotter. Gatan fungerade som en ”grön vall” mot staden, därav namnet.

Foto Jan Westerling 20160116

År 2016 var slutet för den gamla byggnaden som då revs för att lämna plats till den nya byggnaden som är studentlägenheter. Den gamla byggnaden stod tom i många år och dess för innan låg det en antikaffär i byggnaden. Jag hade planer att fotografera fastigheten invändigt men tyvärr så hann jag inte med det innan grävmaskinerna hade börjat att tugga i sig det gamla virket. Finns det någon som läser bloggen som kanske har interiörbilder från den gamla byggnaden får gärna höra av sig, det är bara att skicka ett mail till mig. Jag efterlyser även gamla egentagna bilder runt om i hela Borås och även rivningsbilder när det den stora rivningshysterin slog till i Borås i slutet av 1960- och början av 1970-talet, då är det bara att maila på gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil