Korsningen Yxhammarsgatan - Kungsgatan

Korsningen Yxhammarsgatan och Kungsgatan, kvarteret Frigga där man har rivit de hus som stod där och fick lämna plats för Svenska Lutherkyrkan. Bilden är fotograferad år 1928, beläggningen på gatorna ser ut att vara grus och inte stensatta. Längst upp på Yxhammarsgatan ligger Wesleykyrkan och de gamla byggnaderna som ligger till höger om Wesleykyrkan finns kvar än i dag men däremot byggnaden som ligger i slutet av Yxhammarsgatan är borta i dag och ersatt med servicehuset Duvan. Den lilla byggnaden på den lilla höjden är också borta i dag men byggnaden till höger finns ännu kvar. År 1930 stod Lutherkyrkan klar och blev en ganska så ståtlig kyrka.

Foto Glenn Murberg 2015

Denna bild fotograferade jag år 2015 när jag var ute på en fotorunda i Borås och hela korsningen ser annorlunda ut. Kyrkan är i dag K-märkt och den ser i stort sett ut likadan ut som när den byggdes men är lite varsamt omändrad. Istället för den lugna Kungsgatan så har det blivit en genomfartsled som det dundrar både personbilar och tunga transporter dygnet runt. Det är lite konstigt att man drar en sådan här led rakt igenom Borås och det är ju likadant med stadsmotorvägen som delar Borås i två delar. Sådana här vägar ska man dra utanför staden.
Nog såg stadsbilden bättre ut för cirka 100 år sedan med våra små byggnader som kantade gatorna och som innehöll mera träd än vad de gör i dag. Yxhammarsgatan gick från Nybroplan och upp till Sturegatan och gatan ursprung är ovisst men förmodligen har gatan fått sitt namn efter Yxhammarstorget som för 1822 års stadsbrand som låg vid Viskan mellan Tryckerigatan och Lilla Tvärgatan. ”Yxhammarstorget” nämns år 1789 och gatan breddades efter 1827 års stadsbrand med en husrad. Träd har planterats i olika omgångar under senare delen av 1800-talet.
Kungsgatan gick från Olovsholmsgatan till Åsbogatan och den fick sitt nuvarande namn år 1886 efter ett beslut i stadsfullmäktige. Gatan hette tidigare Staketgatan pch så här skrev Datan i sin Boråskarta år 1728: ”Här intil Staquetet uti sielfwa gatan äro åtskillige Stadens Båtsmans Hus upp bygde”. Vid Staketet fanns två tullportar och den ena hette Engelbrechts port och den andra Jutabro (Gutabro) port.

PDF-fil